Visit Prosotsani

Travel Guide

Language Selection:

Super User

Super User

Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017 08:50

Δημοτικός Ξενώνας Νέων

Ο Δημοτικός Ξενώνας Νέων Προσοτσάνης βρίσκεται στην Πετρουσα, και έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει 100 άτομα. Διαθέτει ευρύχωρα δωμάτια που εξασφαλίζουν την άνετη διαμονή των νέων. Διαθέτει κλιματισμό σε όλους τους χώρους, άνετο εστιατόριο, ντους, wc και δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ, επίσης στον εξωτερικό χώρο υπάρχουν γήπεδο Μπάσκετ, Βόλεϊ και Τένις.

Ο Ξενώνας είναι ιδανικός για τη διαμονή ομάδων για αγώνες ή προετοιμασία καθώς σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων υπάρχουν 2 γήπεδα ποδοσφαίρου, 1 βοηθητικό γήπεδο ποδοσφαίρου, κλειστό γυμναστήριο, εργομετρικό κέντρο, κέντρο υγείας, 3 αίθουσες με βάρη, κλειστή και ανοιχτή πίστα αναρρίχησης και προπονητήριο πάλης.

Πληροφορίες

Δήμος Προσοτσάνης

Τηλ: 2522 350 103 

Fax: 2522 350 191

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017 06:01

Water Park Ποσειδώνιο

Στο 14ο χιλιόμετρο Δράμας - Νευροκοπίου, στην είσοδο της Προσοτσάνης σας περιμένει το αγαπημένο πάρκο νερού μικρών και μεγάλων! Στις δυο πισίνες του πάρκου (μια 25αρα και μια παιδική 12,5 χ 8) θα απολαύσετε, βουτιές, κολύμπι, χαλάρωση. Στις διασκεδαστικές διαδρομές στις νεροτσουλήθρες η αδρεναλίνη θαανεβεί στα ύψη ενώ στον «πειρατή» θα χαρείτε ατέλειωτο παιχνίδι που σίγουραθα εντυπωσιάσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη κάθε ηλικίας! Aναμφισβήτητα οι νεροτσουλήθρες αποτελούν την πιο δυναμική μορφή διασκέδασης και ψυχαγωγίας στο πάρκο.

 

Μικροί και μεγάλοι, μπορούν να ζήσουν την δική τους εμπειρία, επιλέγοντας τον τύπο που τους ταιριάζει:

Kamikaze slide: Ευθεία διαδρομή με πολλές εναλλαγές σε κλίση.

Black hole: Η Μαύρη Τρύπα είναι κλειστού τύπου με ελικοεταχύτητα.

Free fall: Eλεύθερη πτώση με μεγάλη ταχύτητα.

Open slide : Ανοικτού τύπου, με ελικοειδή διαδρομή!

 

Ειδικά εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες βρίσκονται σε ετοιμότητα έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των λουόμενων στις πισίνες και στα παιχνίδια – τσουλήθρες.

 

Το νερό κάθε πισίνας ανανεώνεται καθημερινά και ανακυκλώνεται – φιλτράρεται,ανάλογα με  το μέγεθος της πισίνας,τηρώντας τις ισχύουσες διατάξεις. Ειδική φροντίδα έχει δοθεί για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες.

 

Ώρες λειτουργίας: Το υδάτινο πάρκο λειτουργεί από τις 9 το πρωί ως τις 20:00. Οι νεροτσουλήθρες είναι σε λειτουργία από τις 11  το πρωί ως τις 19:00.

 

 

Τηλ:25220 22888

Κιν:697 474 7959

mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παροχές

1.Ναυαγοσώστες

2.Τουαλέτες

3.Αποδυτήρια

4.Σύνδεση στο Διαδίκτυ

5.Πρώτες Βοήθειες/Ιατρικό Κέντρο

6.Εξωτερικά Ντούς

7.Παιδική Χαρά

8.Ρεσεψιόν

Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017 11:00

Δημοτικό Camperstop

Για τους λάτρεις της φύσης και των διακοπών περιπέτειας, ο Δήμος Προσοτσάνης δημιούργησε το πρώτο Δημοτικό Camper Stop σε φυσικό τοπίο στην Ελλάδα.
Βρίσκεται στο 3o χλμ. Προσοτσάνης – Καλής Βρύσης, στις όχθες του ποταμού Αγγίτη. Η πλούσια βλάστηση, τα τρεχούμενα νερά και η κατάλληλη υποδομή του χώρου παρέχει σήμερα την δυνατότητα υποδοχής μεγάλου αριθμού επισκεπτών για πικνίκ, διαθέτει γήπεδα Beach volley και beach Handball, πίστα motocross, υπαίθριο χώρο συναυλιών, πάρκινγκ αυτοκινήτων, πρόσβαση από ασφαλτωμένο δρόμο, κιόσκια, χώρους υγιεινής κ.λ.π

 

Παροχές

10 θέσεις αυτοκινούμενων, Πρόσβαση σε νερό, wc, ντους, ρεύμα, υπόνομο, Κιόσκια, Πέτρινο φούρνο, Ψησταριές, Πίστα0 μοτοκρός, Γήπεδο Beach volley, Γήπεδο beach Handball.

Πληροφορίες

Δήμος Προσοτσάνης

Τηλ: 2522 350 103 

Fax: 2522 350 191

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017 08:38

Βαρένικα

Υλικά για 2 άτομα (περίπου 45 κομμάτια)

για τη ζύμη:

- αλεύρι όσο πάρει (γύρω στο 1 κιλό)
- 1 ποτήρι νερό
- 1 αβγό
- αλάτι

για τη γέμιση:

- ½ κιλό φέτα & μυζήθρα

για το βράσιμο:

- 1 σφηνάκι ελαιόλαδ
o
για το σερβίρισμα:

- 150 γρ. λιωμένο αγελαδινό βούτυρο

για τον τσαχλαμά:
- 250 γρ. κρύο πασκιτάν ή γιαούρτι σακούλας
- λίγο νερό


Διαδικασία

Τα βαρένικα είναι ποντιακά ζυμαρικά. Παραλλαγές τους με κρέας και άλλα τυριά συναντάμε και στις κουζίνες των Λιθουανών και των Πολωνών. Ονομάζονται και βερένικα, βαρύνικα, βαρενίκια ή βερενίκια. Ο τσαχλαμάς (ή τσακλαμάς) είναι επιδόρπιο που φτιάχνεται με πασκιτάν διαλυμένο σε νερό και μπουκίτσες ψωμιού - κοινώς παπάρα. Χωρίς ψωμί πίνεται ως αναψυκτικό. Στα super market κυκλοφορεί ως αριάν ή κεφίρ (που είναι διαφορετικές ονομασίες για το ίδιο ποτό). Το καλοκαίρι ορισμένοι προσθέτουν και λίγο δυόσμο για περισσότερη δροσιά.

Ξεκινάμε από τη ζύμη. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε λίγο αλεύρι, κάνουμε μια μικρή γούβα στη μέση και χύνουμε νερό, το αβγό και αλάτι. Συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε μέχρι το ζυμάρι μας να γίνει συμπαγές, βελούδινο και απαλό. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ωρίτσα και ανακατεύουμε τα τυριά.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε τρία μέρη. Ανοίγουμε κάθε ένα με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο. Μ' ένα στρόγγυλο τσέρκι ή ένα ποτήρι, κόβουμε τα φύλλα σε μικρά κυκλάκια.

Παίρνουμε στην παλάμη τα κυκλικά κομματάκια ζύμης και βάζουμε στο κέντρο με ένα κουταλάκι λίγη γέμιση, τόση ώστε να μπορούμε να το κλείσουμε στη μέση σαν μισοφέγγαρο. Πατάμε τις δύο άκρες να κλείσουν καλά (μπορούμε και μ' ένα πηρούνι) και να μην ανοίξουν στο βράσιμο και τα ακουμπάμε σε μια καθαρή πετσέτα. Τα βαρένικα είναι έτοιμα για μαγείρεμα.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αλατισμένο νερό να βράσει και μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τα βαρένικα μαζί με ελαιόλαδο. Θέλουν μερικά λεπτά (γύρω στα 15) να μαλακώσουν, να ασπρίσουν και να ανέβουν στην επιφάνεια. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, τα στραγγίζουμε και τα σερβίρουμε περιχύνοντάς τα με λιωμένο βούτυρο που έχουμε ζεστάνει σε ένα τηγάνι. Τρώγονται ωραιότατα και με γιαούρτι!

Καλή μας όρεξη!

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017 08:33

Συρόν

Υλικά για 2 άτομα

- 300 γραμ. συρόν
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο (αγνό αγελαδινό)
- ½ κιλό γιαούρτι
- 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)


Διαδικασία

Αρχικά, αραδιάζουμε τα συρόν σε ένα ταψάκι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο ταψί βραστό νερό, ώσπου να τα σκεπάσει. Τα ζυμαρικά απορροφούν το νερό και διπλασιάζονται σε όγκο. Κατόπιν, τα περιχύνουμε με το βούτυρο, το οποίο προηγουμένως έχουμε λιώσει. Τέλος, σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το γιαούρτι με το σκόρδο και απλώνουμε το μείγμα πάνω από τα συρόν.

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017 08:29

Λάχανα με τα φασούλια

Υλικά για 4 άτομα

- 700 γρ. λαχανίδες
- 300 γρ. παρδαλά φασόλια
- αλάτι
- κόκκινο γλυκό πιπέρι
- 1 κρεμμύδι
- 1 καυτερή πιπεριά
- 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 κουτ. σούπας καλαμποκάλευρο


Διαδικασία

Αυτό θα πει καίγομαι, αλλά μ' αρέσει. Το αγαπημένο φαγητό των Ποντίων είναι άγνωστος θησαυρός. Χορτοφαγικό, νηστίσιμο, διαιτητικό, υγιεινό και πάνω από όλα νόστιμο! Κάποιοι το βάζουν πιο ψηλά και από την κλασική φασολάδα Αν το δείτε σε κάποιο τραπέζι αποκλείεται να σας γεμίσει το μάτι, αλλά η γεύση του σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη (ειδικά αν έχετε πετύχει μερακλή Πόντιο που το έτσουξε λίγο παραπάνω με καυτερή πιπεριά). Παραδοσιακά, το πιάτο αυτό φτιάχνεται με μαύρα λάχανα, μια ιδιαίτερη κατηγορία λάχανου που είναι σχετικά δυσεύρετη (οι Πόντιοι έχουν βέβαια καβάτζα από τους μπαξέδες φίλων), οπότε στη σημερινή μας συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε λαχανίδες. Ξεκινάμε.

Παίρνουμε μία κατσαρόλα και βράζουμε μέσα τα «φασούλια» σε νεράκι (θα χρειαστούν περίπου 45 λεπτά). Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα και τα λάχανα που τα έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο μαζί με τα φασόλια. Προσθέτουμε αλάτι και την καυτερή πιπερίτσα και αφού πάρουν μία βράση όλα μαζί, αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για να δέσει το φαγητό μας.

Εν τω μεταξύ, έχουμε ροδίσει σε ένα τηγάνι το κρεμμύδι και το κόκκινο πιπέρι με το λαδάκι μας. Τελειώνουμε προσθέτοντας στην κατσαρόλα μας το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Ατά τα λάχανα καμμίαν κι ανασπάλτσατα - δεν τα ξεχνάς ποτέ δηλαδή!

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017 08:21

Ετ μαντί

Υλικά για 4 άτομα

για τη ζύμη:

- 1 ποτήρι νερό
- 1 κουτ. σούπας λάδι
- αλάτι
- αλεύρι όσο πάρει
- για τη γέμιση:
- ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι μέτριο
- αλάτι
- πιπέρι
- λάδι

για την κρέμα:

- 250 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κρεμμύδι
- αλάτι


Διαδικασία

Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το νεράκι, το λάδι, το αλάτι και τέλος, σιγά-σιγά το αλεύρι. Ανακατεύουμε τα υλικά και ζυμώνουμε. Η ζύμη δεν πρέπει να γίνει πολύ σφιχτή, για να ανοίγει εύκολα το φύλλο. Όταν είναι έτοιμη τη σταυρώνουμε, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη για λίγη ώρα να ξεκουραστεί.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ. Τρίβουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε αλάτι, 3 κουταλιές της σούπας, λάδι και ζυμώνουμε όλα τα υλικά.

Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, το χωρίζουμε σε 4 μπαλάκια για να ανοίξουμε 4 φύλλα.

Πασπαλίζουμε το τραπέζι με αλεύρι, για να μην κολλάει και ανοίγουμε με τον πλάστη το πρώτο μεγάλο φύλλο.

Το κόβουμε με ένα μαχαίρι σε τετραγωνάκια και γεμίζουμε το καθένα από αυτά με λίγη γέμιση. Τα κλείνουμε με τα δάχτυλά μας από τις δυο άκρες σχηματίζοντας βαρκούλες. Οι βαρκούλες δείχνουν ακόμη πιο όμορφες, όταν φαίνεται ο κιμάς στη μέση. Τις βάζουμε σε ένα ταψί, που έχουμε αλείψει με λάδι.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα 4 φύλλα, με αποτέλεσμα να γεμίσουμε ένα ολόκληρο ταψί με βαρκούλες. Τα αλείφουμε με ένα πινελάκι λάδι και ψήνουμε στο φούρνο για 20-30 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν λιγάκι.

Στη συνέχεια, σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε ένα κρεμμύδι και μία σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένα. Μόλις αλλάξουν χρώμα τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αμέσως μετά βράζουμε νερό, ρίχνουμε αλάτι και το τσιγαρισμένο κρεμμύδι-σκορδάκι. Βράζουμε τις βαρκούλες για 5 λεπτά και κατεβάζουμε από την φωτιά.

Παράλληλα ετοιμάζουμε την κρέμα και τανώνουμε το φαγητό. Τρίβουμε στο γιαούρτι το υπόλοιπο σκορδάκι, ανακατεύουμε καλά-καλά να γίνει μια κρεμούλα. Παίρνουμε 2 κουτάλες περίπου ζουμί από την κατσαρόλα και τις ρίχνουμε στο μπολ με το γιαούρτι, εξακολουθώντας να ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε τις βαρκούλες με το ζουμί τους σε μια μεγάλη πιατέλα και τις τανώνουμε, δηλαδή ρίχνουμε πάνω τους την κρέμα γιαουρτιού. Το ετ μαντί είναι έτοιμο και τρώγεται την ώρα που το σερβίρουμε με καλή παρέα.

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017 08:16

Περεσκία

Υλικά

- 1,5 κιλό ζύμη (νερό, αλάτι, αλεύρι όσο πάρει, 1 δόση μαγιά)

για γεμιστά με τυρί:

- ½ κιλό τυρί φέτα

για γεμιστά με πράσα:

- ½ κιλό πράσα
- λίγο λάδι


Διαδικασία

Αρχικά ετοιμάζουμε τη ζύμη, η οποία είναι παρόμοια με τη ζύμη για τις Λαγγίτες (βλ. επεισόδιο λαγγίτες).

Γεμιστά με τυρί:

Παίρνουμε ένα κομματάκι μικρό της ζύμης, το πλάθουμε ελαφρά στο χέρι μας. Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας τυρί φέτα και το πατάμε ανομοιόμορφα. Το τηγανίζουμε σε λίγο λάδι και από τις δύο μεριές, ώσπου να ροδίσει ελαφρά. Τα περεσκία με τυρί είναι έτοιμα.

Γεμιστά με πράσα:

Ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα τσιγαρίζουμε ελαφρώς, προσθέτοντας λίγο αλάτι και λίγο κόκκινο πιπέρι. Μόλις κρυώσουν γεμίζουμε με μια κουταλιά της σούπας, ένα κομμάτι από τη ζύμη με τον ίδιο τρόπο. Τα τηγανίζουμε ελαφρά και τα περεσκία με πράσο είναι έτοιμα.

 

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017 08:11

Πισία

Υλικά

- 2 κούπες γάλα
- 1 κυβάκι μπυρομαγιά
- 1 μικρό φλιτζάνι του καφέ ξίδι
- 1 κουτάλα ελαιόλαδο
- 6 αυγά
- λίγο αλάτι
- λίγο μέλι
- αλεύρι, όσο πάρει


Διαδικασία

Αρχικά, ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα. Παράλληλα χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ. Μόλις ζεσταθεί το γάλα, το ανακατεύουμε με τα αυγά. Προσθέτουμε αλάτι, ξίδι και λάδι. Ακόμη, βάζουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά, όσο χρειάζεται για να γίνει ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι. Ζυμώνουμε με υπομονή και δύναμη. Σκεπάζουμε το ζυμάρι για 15 λεπτά και το περιμένουμε να ξεκουραστεί. Το ξίδι βοηθάει τα πισία, να ναι τραγανά και νόστιμα.

Όταν το ρολόι ακριβείας του Στάθη σημάνει το τέταρτο που πέρασε, βάζουμε το λάδι στο τηγάνι, να καίει. Λαδώνουμε το τραπέζι και κόβουμε μικρά μπαλάκια από το ζυμάρι. Τα ανοίγουμε με το χέρι σε μικρά πιτάκια και τα τηγανίζουμε.

Σερβίρουμε τα πισία και κερνάμε όλο το χωριό. Όποιος θέλει μπορεί να βάλει μέλι στο δικό του.

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017 08:06

Ωτία

Υλικά για 8 άτομα

- 1 κιλό αλεύρι
- 1 κούπα γιαούρτι
- 2 κούπες ζάχαρη
- 6 αυγά
- 250 γραμ. Βούτυρο
- 1 βανίλια
- 2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
- λίγο αλάτι


Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γιαούρτι με το βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά, να ζεσταθούν. Ανακατεύουμε σιγά σιγά, για 10 περίπου λεπτά και προσέχουμε να μη σβολιάσει. Μόλις λιώσει το βούτυρό προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ακόμη, σε μια κούπα διαλύουμε τη σόδα σε νερό και την ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Τέλος, βάζουμε τη βανίλια και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε και κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά.

Σε ένα μεγάλο μπολ σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε. Αμέσως μετά, ρίχνουμε το μείγμα της κατσαρόλας. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε με σκοπό μια εύπλαστη μαλακή ζύμη. Μόλις είναι έτοιμη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε κομμάτια και τα ανοίγουμε με τον πλαστή, σε μεγάλο μέγεθος. Κόβουμε τα φύλλα με ένα πριονωτό εργαλείο (σαν αυτό που κόβουμε την πίτσα) σε ρόμβους.

Στη συνέχεια, δίνουμε το σχήμα στον κάθε ρόμβο. Παίρνουμε τη μια πλευρά του, ανοίγουμε μια τρύπα στην απέναντί της και περνάμε τη μια άκρη μέσα από την άλλη. Σχηματίζουμε ένα όμορφο φιογκάκι. Κάθε ωτίο είναι ένα φιογκάκι.

Μόλις ετοιμάσουμε τα ωτία τα τηγανίζουμε σε λάδι, να κολυμπάνε. Αφού αναδυθούν στην επιφάνεια του τηγανιού και πάρουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα είναι έτοιμα.

Οι γυναίκες του χωριού φτιάχνουν πολλές τηγανιές ωτία και τα σερβίρουν σε γάμους, αρραβώνες και βαφτίσια.

 

ΈναρξηΠροηγούμενο12345678910ΕπόμενοΤέλος
Σελίδα 1 από 10

JTI

 
appjti
appjti1
appjti2
appjti3