Visit Prosotsani

Travel Guide

Language Selection:

Χορτόπιτα

Βαθμολογία
(0 ψήφοι)

Οι χορτόπιτες είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά φαγητά της Ελλάδας και φυσικά και της περιοχής μας.

 

Για τα φύλλα:

1 ½  κούπα νερό

λίγο λάδι

λίγο ξίδι

λίγο αλάτι

αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή καλαμποκάλευρο)

Για τη γέμιση:

1 κιλό άγρια χόρτα

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια (ή 1 μεγάλο πράσο)

1 κούπα ελαιόλαδο

λίγο αλάτι

 

Τρόπος παρασκευής: Σε μια λεκάνη, βάζουμε αλεύρι, λίγο λάδι, λίγο ξίδι και λίγο αλάτι, προσθέτοντας το νερό σιγά σιγά. Ζυμώνουμε ώσπου να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μέρη. Τα 2 μέρη πιο μεγάλα, τα 4 μέρη μικρότερα. Με τον πλάστη ανοίγουμε σε 4 φύλλα τα 4 μικρότερα μέρη ζύμης με τη βοήθεια αλευριού. Παίρνουμε κάθε ανοιγμένο φύλλο και το ακουμπάμε ένα-ένα πάνω στο μάτι της σόμπας (μασίνα). Το φύλλο σιγοψήνεται και γίνεται τραγανό. Όταν ψηθεί από τη μια πλευρά, το γυρίζουμε από την άλλη. Όταν ψηθούν και τα 4 φύλλα, τα βάζουμε στην άκρη και τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα.

 

Ετοιμασία γέμισης:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα. Το αφήνουμε να στραγγίσει και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια ή το πράσο. Σε μια λεκάνη, βάζουμε το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια ή το πράσο, λίγο αλάτι και 1 κούπα λάδι. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν οι γεύσεις.

Στη συνέχεια ανοίγουμε σε 2 φύλλα, τα 2 μεγαλύτερα μέρη ζύμης (αυτά δεν τα ψήνουμε όπως τα προηγούμενα).

Λαδώνουμε ένα μεγάλο σινί (ταψί) και τοποθετούμε το ένα άψητο φύλλο. Σκορπάμε διάσπαρτα λίγη από την γέμιση. Σκεπάζουμε με ένα από τα ψημένα φύλλα. Βάζουμε ξανά γέμιση σπανακιού, ξανά ψημένο φύλλο κ.ο.κ. ώσπου να τελειώσει η γέμισή μας και τα 4 ψημένα φύλλα. Στο τέλος καλύπτουμε με το 2ο άψητο φύλλο. Γυρίζουμε ομοιόμορφα τις άκρες και η πίτα μας είναι έτοιμη να ψηθεί.

 

Βάζουμε το σινί πάνω στο μάτι της μασίνας και την σιγοψήνουμε, φροντίζοντας να τη γυρνάμε συχνά για να μη μας καεί. Όταν η κάτω επιφάνεια της πίτας ροδίσει, έχει ψηθεί (το ελέγχουμε ανασηκώνοντας ελαφρά με ένα μαχαιράκι). Τότε παίρνουμε το σινί και το αναποδογυρίζουμε πάνω στην πλασταριά (πλατιά σανίδα στην οποία πλάθεται η ζύμη), η οποία έχει λίγο μεγαλύτερο μέγεθος από το σινί μας. Λαδώνουμε ξανά το σινί και ξαναβάζουμε μέσα την πίτα, με την άψητη πλευρά προς τα κάτω. Τοποθετούμε πάλι στη μασίνα και ψήνουμε προσέχοντας πάλι να μη μας καεί, γυρνώντας το σινί, ώσπου να ψηθεί η πίτα μας και να πάρει ένα όμορφο καστανόξανθο χρώμα.

Διαβάστηκε 978 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Λαχανοντολμάδες αβγολέμονο Μακαρίνα »

JTI

 
appjti
appjti1
appjti2
appjti3